söndag 25 maj 2008

Ljummen potatissallad med arganolja

Under arganträden i sydvästra Marocko lever ulliga, gulliga får och berber. Från arganträden, som för övrigt endast växer där, ramlar framåt hösten mandlar ner. Mums, tänker fåren, dom äter vi upp. Mandlarna passerar tämligen oanfrätta genom fårens matsmältningsapparat. Mums, tänker berberkvinnorna, dom pressar vi olja på. Mums, tänker Sara, den gör vi potatissallad med.

potatis
salladslök eller shalottenlök
rädisor
arganolja
olivolja
vit balsamvinäger
herbamare
svartpeppar

Koka potatisen. Blanda ungefär lika delar av arganolja, olivolja och vit balsamvinäger. Smaka av dressingen med herbamare och svartpeppar. Skär den fortfarande varma potatisen i bitar. Dela rädisorna. Skiva löken. Varva potatis, rädisor, lök och dressing i en skål.

(Hade jag inte haft arganolja hade jag nog provat med mer olivolja och lite mindre sesamolja.)

Inga kommentarer: