måndag 2 juni 2008

Färskpotatissallad med limemarinerad lax

Nu har sommaren kommit till Östra götaland. Färskpotatis säljs på Ica. Potatissallad är min sommarfavortimat numero uno.


Färskpotatissallad

10-12 små färskpotatisar
1 halv liten rödlök
10 cm gurka
1 stor mogen avocado
1,5 tsk olivolja
1,5 tsk citronolja
1,5 tsk vit balsamvinäger
salt
svartpeppar ur kvarn

Skrubba potatisarna och koka i lättsaltat vatten. Skiva rödlöken fint och lägg i kallt vatten. Tärna gurkan och avocadon. Blanda oljorna och vinägerna och smaka av med salt och peppar. Skär vare potatis i fyra klyftor när den är klar. Häll av vattnet från rödlöken. (För den som undrar är vettenmomentet för att göra löken aningens mildare, så den somn föredrar mycket löksmak låter bli.) Blanda alla ingredienser i en skål.

Limemarinerad lax

1/2 lime
fisksås
japansk soja
jornötsolja
1 tsk saft från riven ingefära
1 tsk sweet chilisås
2 portionsbitar lax

Pressa limen. Blanda med lika mycket av vardera fisksås, soja och olja. Häll i ingefära och sweet chili. Skär laxen i stora kuber. Låt marinera 20-30 minuter. Stek hastigt i varm panna. Godast blir det om laxen har en liten rå kärna, tycker jag.

Inga kommentarer: